Istria, leagănul civilizație

Este greu să ne uităm la prezent, să analizăm toată tehnologia ce ne înconjoară, pentru ca mai apoi să privim spre trecut și să înțelegem pașii urmați de strămoșii noștri și ce anume însemna civilizația pentru ei.

istriaNe stau mărturie și ne oferă prilejul de a arunca un ochi asupra trecutului glorios cetățile construite de-a lungul Dunării, al căror rol era de a proteja teritoriul. Nu puține sunt urmele lăsate și cea mai semnificativă dintre toate este Cetatea Histria.
La câțiva zeci de kilometri de marele oraș animat de agitație și hituri estivale, stă cuminte cea mai veche dovadă atestată de pe teritoriul României.

Semne ale timpurilor la malul Mării Negre: cetăţile romane şi geto-dacice.

Întemeiată prin anii 600 î.Hr. de către greci, Istria (cum o denumeau aceștia) a cunoscut timp de câteva secole, până în perioada bizantină, înflorirea, pentru ca mai apoi să cunoască și decăderea. Momentul coincide cu diminuarea perimetrului orașului, cu construirea unui nou zid în partea de nord, dar și cu realizarea primelor monede proprii.
Râvnirea sciților, dar și revoltele cetăților pontice conduc la o nouă distrugere, ce-și lasă amprenta pentru câteva secole. Atât i-a luat pentru a redeveni un loc prosper, un loc civilizat așa cum s-a născut.
Toate aceste date sunt scoase la iveală mii de ani mai târziu, odată cu săpăturile arheologice începute în 1914. În plus, pe lângă documente ce atestă granițele cetății, elemente ce fac trimitere la diferite perioade ale existenței sale, patrimoniul nostru arheologic se extinde grație obiectelor descoperite aici. Astfel, de la sculpturi și materiale de construcție și până la ceramică grecească și romană, precum și piese din metal, toate și-au găsit locul în muzeul cetății.

Niciun popor nu este format din epoci delimitate strict, cu treceri bruşte de la o civilizaţie la alta, de la o cultură la alta. Din acest punct de vedere, Dobrogea este un adevărat cuptor de amalgamare a mai multor culturi şi tradiţii decât tot restul României. Regăsim aici o frumoasă prietenie şi convieţuire între creştini şi musulmani, precum şi între români şi ruşi lipoveni. Iar dacă ne uităm la semnele timpurilor lăsate pe suprafaţa solului stâncos al Dobrogei, vom regăsi relicve ale civilizaţiilor geto-dacică, greacă, romană şi bizantină.

 

Lasă un comentariu...

*