Legenda: Cazinoul din Constanta

Trebuie să recunosc, chiar și în zilele ei mai bune, clădirea Cazinoului din Constanța mi-a părut că ar avea un aer morbid, că arhitectul ei ar fi făcut deliberat o aluzie la stilul funerar victorian, cu care împărtășește o tulburătoare asemănare. Se pare că nu am fost singurul impresionat în felul acesta de clădirea de pe faleză, legenda construcției Cazinoului începând cu o moarte timpurie.

Cazinoul-din-orasul-ConstantaEvenimentul nefericit o vizează pe fiica de 17 ani a unui navigator. Tatăl îndurerat, regretând că fiica moartă prematur nu va apuca să aibă parte de marile bucurii, dezamăgiri și surprize ale vieții, construiește Cazinoul pentru a oferi altora momentele de care ea a fost privată. Se spune că, privit de sus, Cazinoul ar avea forma unui dric și că pe ușa de la intrare apar două capete de berbec, a căror simbolistică este cât se poate de macabră, de altfel reprezintă un ornament funerar din antichitate. Jocurile de noroc reflectă incertitudinea existenței, viața în acele vremuri ținând în mare măsură de domeniul șansei, așa cum prea-bine știa navigatorul.
Vara, cei ce pierdeau sume mari la jocurile de noroc se aruncau disperați în apele mării, sufletele lor chinuite întorcându-se toamna și iarna să lovească stâncile falezei alături de valurile Mării Negre. Aceasta ar fi explicația pentru numeroaselor furtuni litorale din zonă.
Oficial, Cazinoul a fost construit după un proiect al lui Daniel Renard, la inițiativa unui grup de oameni de afaceri, printre care se număra și Constantin Creangă, fiul celebrului povestitor.

Lasă un comentariu...

*