Biserica Adormirea Maicii Domnului din orașul Techirghiol, județul Constanța

În anul 1928, o casă cu 16 camere, cumpărată de patriarhul Miron Cristea, de­vine Sanatoriul Preoţesc de la Techirghiol. Sanatoriul este salvat de la confiscarea comunistă de Preafericitul Justinian, care în anul 1951 pune în acest loc o biserică de lemn. A urmat crearea unui schit de maici, iar sanatoriul se transformă într-o anexă a schitului.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din orașul TechirghiolÎnainte de a ajunge în Techirghiol, Carol al II-lea a dus-o, în anul 1934, la „Castelul Pelişor” de la Sinaia.
În Techirghiol, patriarhul Justinian a restaurat biserica de lemn şi i-a adăugat un pridvor sculptat şi un turn de clopote cu foişor. Întrega construcţie a fost ridicată pe un postament de piatră pentru ca naturaleţea şi simplitatea acestei biserici să fie evidenţiate şi valorificate.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din orașul Techirghiol este un monument istoric care reuşește astăzi să prezinte lumii o lecţie spirituală şi de istorie

Biserica Adormirea Maicii Domnului din orașul Techirghiol, având origini din Transilvania, poartă un simbol decorativ specific, şi anume un tricolor pictat ce reprezintă un semn de unitate naţională. Un alt semn distinctiv este imaginea Sfântului Cristofor cu cap de câine, asociată aici cu imaginea morţii, în chip de schelet cu coasă (găsită des în pictura din secolul al XVIII-lea). Se spune că acest sfânt te protejează de spiritele rele.
Biserica Adormirea Maicii Domnului din orașul Techirghiol are virtutea de a fi printre singurele biserici care şi-a păstrat integral pictura.

Lasă un comentariu...

*