Mănăstirea Sfânta Maria din orașul Techirghiol, județul Constanța

Când auzi cuvântul Techirghiol te gândeşti la nămol şi staţiunea balneoclimaterică. În afară de aceste elemente, Techirghiol oferă ca obiectiv turistic şi Mănăstirea Sfânta Maria.

Manastirea Sf. Maria din orasul TechirghiolPentru a salva Sanatoriul Preoţesc de la Techirghiol din mâna comuniştilor, Preafericitul Justinian aduce aici, în anul 1951, o bisericuţă de lemn (originară din satul Maioreşti, judeţul Mureş). Înfiinţează astfel un schit de maici, iar sanatoriul devine o extensie a schitului.
Mănăstirea Sfânta Maria din orașul Techiorghiol a fost creată pentru a proteja monumentul istoric, biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”. Mănăstirea oferă vizitatorilor o fântână cu statuia Sf. Pantelimon, considerat ocrotitorul medicilor şi al celor bolnavi, realizată de sculptorul român Ion Jalea.

De aici poţi cumpăra icoane bizantine pictate chiar de maici, în propriul atelier de pictură de la mănăstire.

În complexul Mănăstirii Sfânta Maria din orașul Techirghiol poţi descoperi un muzeu şi o bază de tratament balnear – Baza de tratament „Sf. Pantelimon” din cadrul Centrului Social-Pastoral „Sf. Maria”.
Muzeul, deschis după 1990, adăposteşte, printre altele, un placaj al unei mese şi o coloană din basilică descoperite la Tomis, veşminte preoteşti şi icoane din lemn din secolul al XVIII-lea, o sculptură în lemn de măslin cu Sfinţii Gheorghe și Dimitrie, din secolul al XIX-lea.

Lasă un comentariu...

*