Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ din comuna Topalu, județul Constanța

Câţi dintre voi ştiţi că la 6 km de Capitava se află cel mai important muzeu sătesc de artă din România? Muzeul din satul Topalu se numește „Dinu și Sevasta Vintilă” şi deţine nu mai puţin de 228 de lucrări de artă.

Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ din comuna TopaluMuzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ din comuna Topalu, deschis în anul 1960, se află în casa bătrânească a învăţătorilor Dinu și Sevasta Vintilă. Colecţia de artă a fost donată de fiul celor doi, medicul Gheorghe Vintilă, pentru a cinsti memoria părinților săi.
„Am fost întrebat deseori de ce am donat cele 228 de lucrări de pictură, sculptură și grafică – adunate de-a lungul a 40 de ani de febrilă activitate de colecționar – tocmai Primăriei comunei Topalu. De ce am ales tocmai Topalu pentru împlinirea visului meu de a deschide și permanentiza un muzeu sătesc de artă în Dobrogea? De ce, dată fiind izolarea localității Topalul, lateralitatea sa față de căile cele mai la îndemână? Am ales Topalu din rațiuni sentimentale, pentru că el reprezintă obârșia neamului meu. Străstrăbunii mei s-au născut la Topalu, ei fiind continuatori ai locuitorilor stabiliți aici în cine știe ce veac îndepărtat. (…) Părinții mei, Dinu și Sevasta Vintilă, s-au numărat printre animatorii culturali ai comunei. (…)”, declara doctorul Gheorghe Vintilă, în 1972 , într-un material al revistei Tomis din Constanța.

Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“ este un colţ de rai artistic.

Cum pot încăpea atâtea lucrări într-o casă dintr-un sat? Imobilul a avut parte de lucrări de reabilitare pentru ca vizitatorii să se poată delecta cu cele 212 tablouri și 16 sculpturi, care sunt dispuse acum în 13 încăperi.
În patrimoniul Muzeului de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ din comuna Topalu poţi descoperi creaţiile unor artişti desăvârşiţi, precum Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Cornel Medrea, Theodor Aman, Dimitrie Paciurea, Nicolae Dărăscu, Alexandru Ciucurencu, Camil Ressu etc.
În curtea muzeului se află şi mormântul doctorului Gheorghe Vintilă. Aceasta a fost ultima lui dorință, prevăzută în actul de donație a colecției de artă.

Lasă un comentariu...

*